Het traditionele dialect van Londen, en met name van het East End, is het Cockney. Volgens onderzoek van de Britse taalkundige Paul Kerswill zou dit dialect weleens langzaam maar zeker uit de hoofdstad kunnen verdwijnen, naar Essex en andere plaatsen. In plaats hiervan zal volgens Kerswill in Londen steeds meer een modern multicultureel soort Engels gesproken worden, het ‘Jafaican’.

Voor wie een beetje luistert naar wat er om zich heen gebeurt, is dit niet eens zo opmerkelijk: ook in Nederland bijvoorbeeld wordt het traditionele Amsterdams vooral in Almere gesproken, terwijl zich in de Nederlandse hoofdstad een nieuwe mengtaal ontwikkelt. In ieder geval leidde Kerswills onderzoek deze week tot een stormpje van belangstelling, waarbij nogal vaak moord en brand werd geschreeuwd. Zie bijvoorbeeld de artikelen in de Daily Mail, The Sun en het serieuzere bericht (met korte video) bij de BBC.

Vertaalbureau Ad Verbum publiceert regelmatig blogartikels over taal- en vertalen. Wil je graag meer weten over wie we zijn en wat we doen?  Lees dan zeker verder.